Opiumwetmiddelen op reis

Opiumwetmiddelen op reis

Middelen die onder de Opiumwet vallen mogen niet zomaar meegenomen worden naar het buitenland. Het is in veel landen streng verboden om deze middelen te gebruiken of bezitten. Met een officiële verklaring mogen zulke middelen vaak wel meegenomen worden.  
Gaat u naar een land binnen het Schengengebied? Dan is een Schengenverklaring voldoende. Voor andere landen is een Engelstalige medische verklaring nodig.

Opiumwetmiddelen
Dat morfine en medicinale cannabis onder de Opiumwet vallen is bij veel mensen wel bekend. Maar wist u dat ook medicatie voor ADHD (methylfenidaat, dexamfetamine), slaap- en kalmeringsmiddelen (zoals oxazepam, temazepam en diazepam) en codeïne ook onder de Opiumwet vallen? Wilt u weten of uw medicatie onder de Opiumwet valt? Kijk dan of het middel in Lijst I of Lijst II van de Opiumwet staat.

Schengenverklaring
De Schengenverklaring is een formulier wat deels door uw (huis)arts ingevuld moet worden. Voor ieder opiumwetmiddel is een apart ingevulde Schengenverklaring nodig. De aanvraag stuurt u naar het CAK, deze legaliseert de verklaring. Houd rekening met een verwerkingstijd van ongeveer 4 weken.
De Schengenverklaring is 30 dagen geldig vanaf het moment van vertrek. Gaat u langer dan 30 dagen op vakantie? Dan heeft u meerdere verklaringen nodig. Het is wel belangrijk dat de hoeveelheid medicatie die u meeneemt gelijk is aan de hoeveelheid op de Schengenverklaring.

U kunt de Schengenverklaring downloaden op de website van het CAK.

Engelstalige medische verklaring
De Engelstalige medische verklaring is een verklaring die uw (huis)arts voor u moet opstellen. Als er geen wijzigingen plaatsvinden in de medicatie of doseringen is deze verklaring 1 jaar geldig (vanaf de datum vermeldt op de brief). Binnen dit jaar is de verklaring meerdere malen te gebruiken.
Ook deze verklaring stuurt u naar het CAK om te laten legaliseren. Voor sommige landen is het ook noodzakelijk de verklaring te laten legaliseren door het ministerie van Buitenlandse Zaken. U kunt bij de ambassade van het land waar u naartoe gaat navragen of dit noodzakelijk is. Houd rekening met een verwerkingstijd van 4 weken per instantie.

Cannabis
Medicinale cannabis wordt niet overal ter wereld geaccepteerd. Ook niet met een medische verklaring. Houdt daar rekening mee en informeer u dus goed voordat u dit meeneemt op vakantie.

Geneesmiddelenpaspoort
Een geneesmiddelenpaspoort is een overzicht van alle medicatie die u gebruikt. Ook staan de internationale stofnamen erop vermeld. Het is altijd verstandig een geneesmiddelenpaspoort mee te nemen op reis. In geval van nood kunt u dit aan een arts laten zien. Een geneesmiddelenpaspoort is geen vervanging van de officiële verklaringen die gelden voor opiumwetmiddelen.

 
Uw mandje bevat 0 artikelenKlik op de letter en zoek op naam van het medicijn
Medicijnen die niet bij elkaar passen
Meer over bijwerkingen
Uitleg over preferentiebeleid, contraindicatie, medicijnprijzen etc.
Adviezen over zelfmedicatie
Verlaag uw eigen risico met onze bonusregeling
Informatie over het preferentiebeleid van zorgverzekeraars
Bonuspunten
vanaf €35,-5%
vanaf €75,-10%
Het aantal punten wordt berekend als percentage van het totaalbedrag exclusief de verzendkosten.

1 bonuspunt komt overeen met 10 eurocent, te besteden bij uw volgende bestelling.