Bescherming tegen de malariamug

Bescherming tegen de malariamug. DEET en klamboes.

Omdat malariatabletten geen 100% bescherming bieden is het belangrijk om muggenbeten te voorkomen. De malariamug steekt vooral vanaf zonsondergang tot zonsopgang (dus minder vaak overdag in de zon).

Adviezen

 1. Draag na zonsondergang en vóór zonsopgang lange mouwen, een lange broek en sokken
 2. Maak gebruik van een geïmpregneerde klamboe. Een geïmpregneerde klamboe moet eens in het half jaar opnieuw geïmpregneerd worden (of ná het wassen). Helaas zijn de middelen om opnieuw te impregneren (pyrethroïden) niet zo gemakkelijk verkrijgbaar omdat ze officieel niet zijn toegelaten. Sommige buitensportzaken verkopen het, of het is als insectenverdelgingsmiddel te koop bij landbouw- en tuincentra, of als mierenverdelger bij de drogist. En het zelf impregneren is bovendien niet zonder risico's. Het meest praktische is om een nieuwe "verse" klamboe te kopen voor iedere reis.
 3. Gebruik insectenwerende middelen zoals DEET en Icaridin.
  Het aanbevolen percentage DEET is 30 tot 40%. Een toenemende concentratie heeft vooral invloed op de werkingsduur, en niet op de effectiviteit. Concentraties boven de 50% heeft weinig voordelen meer.

  DEET Tips
  • Vermijd contact met lippen en ogen. Niet gebruiken op een beschadigde of geirriteerde huid. Bij irritatie t.g.v. direct afspoelen met water en een arts raadplegen (het kan een allergische reactie zijn).
  • Gebruik het niet tegelijkertijd met zonnebrandcrème, d.w.z. eerst de zonbescherming, en 45 minuten later de DEET, anders verminderd de beschermingsfactor door de DEET.
  • DEET is veilig voor kinderen. Gebruik voor kinderen jonger dan 2 jaar geen sterkere DEET dan 30%. Laat de kinderen zichzelf niet insmeren (hand oogcontact). Spoel bij opnieuw insmeren eerst de huid af met water. Voor het slapen onder een geïmpregneerde klamboe kan de DEET worden afgedouched.
  • DEET is veilig tijdens de zwangerschap (bron: LCR). Gebruik maximaal een sterkte van 30%. Ook tijdens het geven van borstvoeding is DEET veilig.
  • DEET wordt ook gebruikt als weekmaker in diverse plastics. Het tast dus plastic aan (bijv. de zonnebril), iets om rekening mee te houden.
 4. Alternatieve muggenwerende middelen:
  • Lemon-Eucalyptusolie (Care Plus Natural). Werkt net zo goed als DEET 20%. Het middel is veilig voor kinderen vanaf 3 jaar. De veiligheid tijdens zwangerschap en borstvoeding is niet aangetoond.
  • Citronella-olie. Matig effectief. Het werkt heel kort en moet dus vaak worden aangebracht. Citronellakaarsen hebben niet een beperkt nut, behalve de citroenfrisse geur.
  • Vitamine B1 (thiamine) tabletten heeft geen aangetoond muggenwerend effect tegen de (malaria)mug.
  • Electrische zoemers schrikken (malaria)muggen nauwelijks af.
  • Insecticides om tochtvrije kamers muggenvrij te maken zijn effectief, maar moeten volgens de gebruiksaanwijzing worden toegepast. Meestal worden daarvoor pyrethroïden gebruikt. Inademen moet worden voorkomen (kamer verlaten gedurende enige minuten). Spuitbussen mogen overigens niet mee in het vliegtuig.

DEET en een klamboe zijn bij ons verkrijgbaar in handige reissets. Deze bevat de belangrijkste producten voor en reis naar een malariagebied.

 

Bron: LCR Malariaprofylaxe bulletin

 
Uw mandje bevat 0 artikelenKlik op de letter en zoek op naam van het medicijn
Medicijnen die niet bij elkaar passen
Meer over bijwerkingen
Uitleg over preferentiebeleid, contraindicatie, medicijnprijzen etc.
Adviezen over zelfmedicatie
Verlaag uw eigen risico met onze bonusregeling
Informatie over het preferentiebeleid van zorgverzekeraars
Bonuspunten
vanaf €35,-5%
vanaf €75,-10%
Het aantal punten wordt berekend als percentage van het totaalbedrag exclusief de verzendkosten.

1 bonuspunt komt overeen met 10 eurocent, te besteden bij uw volgende bestelling.