eFarma online apotheek 25 jaar (2000-2025)
 

Tamsulosine Hcl Sandoz Retard Tablet Mva 0,4mg 90 st

 

Tamsulosine behoort tot de alfablokkers. Het ontspant de spieren van de blaashals en de prostaat. Het verbetert de doorstroming van urine door de plasbuis en vermindert klachten als vaak moeten plassen.Artsen schrijven het voor bij een vergrote prostaat.

Verpakking: 90 St
EAN: 8712371012231
Sandoz BV

direct leverbaar

Verpakking: 90 St

Bestelaantal:

90 st

Prijs: 

15,82

Tamsulosine behoort tot de alfablokkers. Het ontspant de spieren van de blaashals en de prostaat. Het verbetert de doorstroming van urine door de plasbuis en vermindert klachten als vaak moeten plassen.Artsen schrijven het voor bij een vergrote prostaat.

EAN: 8712371012231
Sandoz BV


Tamsulosine Hydrochloride

"tamsulosine" als werkzame stof

Introductie Tamsulosine Hydrochloride

Tamsulosine behoort tot de alfablokkers. Het ontspant de spieren van de blaashals en de prostaat. Het verbetert de doorstroming van urine door de plasbuis en vermindert klachten als vaak moeten plassen.

Artsen schrijven het voor bij een vergrote prostaat.

Handelsinformatie

Tamsulosine is sinds 1995 internationaal op de markt. Het is op recept verkrijgbaar onder de merknaam Omnic en als het merkloze Tamsulosine. Het is te verkrijgen in capsules en in tabletten met vertraagde afgifte.

Het is ook verkrijgbaar in combinatie met andere werkzame stoffen onder de merknamen Combodart en Vesomni.

Hoe moet ik Tamsulosine Hydrochloride gebruiken?

Kijk voor de juiste dosering op het etiket van de apotheek.

Hoe?
Slik de capsule of de tablet in zijn geheel door met water, zonder te kauwen. Als u moeite heeft met het heel doorslikken van de capsule, kunt u deze openen. Neem de korreltjes dan wel in zonder te kauwen. De korrels zijn namelijk zo gemaakt dat ze de werkzame stof langzaam afgeven. U heeft hierdoor minder kans op bijwerkingen.

Wanneer?
Neem dit middel bij voorkeur in na een maaltijd. Het beste kunt u vaste innametijdstippen kiezen, om de kans op vergeten zo klein mogelijk te houden.

Hoe lang?
Uw arts bepaalt hoe lang u dit middel moet gebruiken aan de hand van de resultaten. Het beste is het 6 weken te proberen. Als het na 6 weken geen effect heeft, is verder gebruik niet zinvol. Heeft het middel wel effect, dan is het raadzaam om na 3 tot 6 maanden het gebruik te onderbreken om te kijken of u het middel nog nodig heeft. Overleg hierover met uw arts.

Op welke bijwerkingen moet ik letten?

Behalve het gewenste effect kan dit middel bijwerkingen geven.

De belangrijkste bijwerkingen zijn de volgende.

Zelden

  • Duizeligheid of een licht gevoel in het hoofd, vooral bij opstaan uit bed of van een stoel. Dit gaat in het algemeen over als uw lichaam zich heeft ingesteld op het middel. Dat is binnen enkele dagen tot weken. Mensen met hartfalen kunnen hier meer last van hebben. Als u zich duizelig voelt, sta dan langzaam op uit bed of van een stoel. U kunt het best even gaan liggen en de benen wat hoger leggen, bijvoorbeeld op een kussen. Als u na enkele weken nog steeds last heeft van duizeligheid, moet u uw arts raadpleven.

Zeer zelden

  • Maagdarmklachten, zoals misselijkheid, verstopping of diarree. Meestal helpt het als u het middel met wat voedsel inneemt, bijvoorbeeld na het ontbijt. Blijft u er ook na enige dagen last van houden? Neem dan contact op met uw arts.
  • Lichte hoofdpijn, verstopte neus, blozen, hartkloppingen of een zwak gevoel. Dit komt doordat de bloedvaten iets verwijden, waardoor uw bloeddruk wat kan dalen. Deze bijwerkingen gaan vanzelf weer over als u gewend bent geraakt aan het middel.
  • Overgevoeligheidsreacties, zoals huidsuitslag, jeuk en zwakte. In zeldzame gevallen ontstaan er zwellingen in het gezicht, mond, tong of lippen. Stop dan het gebruik en raadpleeg uw arts. U mag dit middel in de toekomst niet meer gebruiken. Geef daarom aan de apotheek door dat u overgevoelig bent voor tamsulosine. Het apotheekteam kan er dan op letten dat u dit middel niet opnieuw krijgt.
  • Seksuele stoornissen, zoals impotentie, verminderde hoeveelheid zaadvloeistof en in zeer zeldzame gevallen langdurige en pijnlijke erectie. Overleg hierover met uw arts. Als de erectie langer dan vier uur duurt moet u uw arts waarschuwen. Er bestaat dan een kleine kans op beschadiging van de zwellichamen in de penis.
  • Het 'intraoperatief floppy iris syndrome' (IFIS). Dit is een erg zeldzame afwijking aan het oog die een staaroperatie kan verstoren. Als u binnenkort een staaroperatie moet ondergaan, overleg dan met uw arts of het nodig is dat u het gebruik van tamsulosine tijdelijk stopzet.

Raadpleeg uw arts als u te veel last heeft van één van de bovengenoemde bijwerkingen of als u andere bijwerkingen ervaart waar u zich zorgen over maakt.

Uitleg frequenties

Regelmatig : bij meer dan 30 op de 100 mensen
Soms : bij 10 tot 30 op de 100 mensen
Zelden : bij 1 tot 10 op de 100 mensen
Zeer zelden : bij minder dan 1 op de 100 mensen

Heeft Tamsulosine Hydrochloride wisselwerkingen met andere medicijnen?

Dit middel heeft wisselwerkingen met andere medicijnen. In de tekst hieronder staan alleen de werkzame stoffen van deze medicijnen, dus niet de merknamen. Of uw medicijn een van die werkzame stoffen bevat, kunt u nagaan in uw bijsluiter onder het kopje 'samenstelling'.

De medicijnen waarmee de belangrijkste wisselwerkingen optreden, zijn de volgende.

  • Sommige medicijnen tegen hiv en hepatitis C. Vraag aan uw apotheker om welke medicijnen dit gaat.

Twijfelt u eraan of de bovenstaande wisselwerking voor u van belang is? Neem dan contact op met uw apotheker of arts.

Als ik Tamsulosine Hydrochloride gebruik, mag ik dan...

autorijden?
Het kan voorkomen dat u de eerste dagen dat u dit middel gebruikt, duizelig bent. Na een paar dagen is dat meestal weer over en is autorijden geen probleem. Rijd geen auto als u duizelig bent.

alcohol drinken?
Alcohol kan de duizeligheid versterken. Probeer het drinken van alcohol eerst met mate uit. U kunt dan zelf inschatten of u hier veel last van krijgt.

alles eten?
U mag alles eten.

Wat moet ik doen als ik een dosis vergeten ben?

Het is belangrijk dit middel consequent in te nemen. Als u toch een dosis bent vergeten en u gebruikt dit middel 1 keer per dag: duurt het nog meer dan 8 uur voor u de volgende capsule normaal inneemt? Neem de vergeten capsule dan alsnog in. Duurt het nog minder dan 8 uur? Sla de vergeten capsule dan over.

Kan ik zomaar stoppen met Tamsulosine Hydrochloride?

U kunt op elk moment in één keer stoppen met het gebruik van dit middel.

Disclaimer

Deze tekst is opgesteld door het Geneesmiddel Informatie Centrum van de KNMP. Deze tekst is gebaseerd op de bijsluiter van het beschreven medicijn en op andere, wetenschappelijke bronnen. De officieel geregistreerde gegevens van dit medicijn bij het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen vindt u op: www.cbg-meb.nl . Hoewel bij het opstellen van de tekst uiterste zorgvuldigheid is betracht, is de KNMP niet aansprakelijk voor eventuele schade die zou kunnen voortvloeien uit enige onjuistheid in deze tekst.


  • heel doorslikken, niet kauwen

  • tamsulosine

  • cellulose, microkristallijn
  • hyprolose
  • lactose 1-water
  • polyethyleenoxide
  • butylhydroxytolueen
  • magnesiumstearaat
  • siliciumdioxide
  • hypromellose
  • macrogol 400
  • titaandioxide
  • talk
  • chinolinegeel
  • karmijn
  • ferrioxide, zwart

VerzekeraarVergoeding
a.s.r. zorgNiet preferent
Aevitae (EUCARE)Niet preferent
AnderZorgNiet preferent
CZNiet preferent
CZ JustNiet preferent
De FrieslandNiet preferent
DSWPreferent
ENO ZorgverzekeraarNiet preferent
FBTONiet preferent
Ik kies zelf van a.s.r. (vh. Ditzo)Niet preferent
InterpolisNiet preferent
inTwente ZorgverzekeraarPreferent
IZA-VNG (Gemeenten)Niet preferent
JaaahNiet preferent
MenzisNiet preferent
One Underwriting B.V. (Zilveren Kruis)Niet preferent
ONVZ ZiektekostenverzekeraarNiet preferent
Stad Holland ZorgverzekeraarPreferent
UMC ZorgverzekeringNiet preferent
UniveNiet preferent
VGZNiet preferent
VVAA (ONVZ)Niet preferent
ZekurNiet preferent
Zilveren Kruis / ZieZoNiet preferent
Zorg en ZekerheidNiet preferent

Preferente medicijnen worden vergoed.
Niet-preferente medicijnen worden niet vergoed.
(stand april 25)

[stand april 2025]


Wilt u meer weten? Stel uw vraag via het contactformulier. Binnen 1 tot 2 werkdagen ontvangt u van ons een antwoord.

 
 
 
 
 
 
 

©2000-2025 eFarma B.V. Gevestigd in Nederland.