de nieuwe apotheek
eFarma de nieuwe apotheek

Valaciclovir Aurobindo Tablet Filmomhuld 500mg 42 st

Valaciclovir is een virusremmer.

Verpakking: 42 St
EAN: 8718469942312

direct leverbaar
 

Verpakking: 42 St

Bestelaantal:

42 st

Prijs: 

37,44

Valaciclovir is een virusremmer.

EAN: 8718469942312


Medicijn-informatie

Valaciclovir (als Hydrochloride)

"valaciclovir" als werkzame stof

Introductie Valaciclovir (als Hydrochloride)

Valaciclovir is een virusremmer.

Artsen schrijven het voor bij herpes genitalis, gordelroos, een koortslip en andere virusinfecties.

Handelsinformatie

Valaciclovir is sinds 1995 internationaal op de markt. Het is op recept verkrijgbaar onder de merknaam Zelitrex en als het merkloze Valaciclovir in tabletten.

Valaciclovir is ook op recept verkrijgbaar als het merkloze Valaciclovirdrank FNA. Valaciclovirdrank FNA wordt gebruikt door kinderen. Zie hiervoor Valaciclovir bij kinderen.

Hoe moet ik Valaciclovir (als Hydrochloride) gebruiken?

Kijk voor de juiste dosering altijd op het etiket van de apotheek.

Hoe?

Wanneer?
U kunt dit medicijn zowel voor, tijdens als na het eten innemen. Eventueel kunt u het mengen met voedsel. Verdeel de doses zo goed mogelijk over 24 uur. Zo zorgt u voor een constante hoeveelheid werkzame stof in het lichaam. Dit is nodig voor een optimaal resultaat.

Hoe lang?
Een kuur duurt meestal 1 tot 10 dagen. Uw arts bepaalt de duur aan de hand van de ernst van de infectie. Houd er rekening mee dat u de kuur niet mag onderbreken en geheel moet afmaken. Maak de kuur ook af als de klachten eerder verdwenen zijn.

Als u valaciclovir krijgt om een steeds terugkerende uitbraak van herpes genitalis te voorkomen, zult u het meestal meerdere maanden tot jaren gebruiken.

Op welke bijwerkingen moet ik letten?

Behalve het gewenste effect kan dit medicijn bijwerkingen geven.

De belangrijkste bijwerkingen zijn de volgende.

Soms

  • Hoofdpijn. Raadpleeg uw arts als u hier veel last van heeft.

Zelden

  • Duizeligheid.
  • Maagdarmklachten, zoals braken, diarree en buikpijn. Raadpleeg uw arts als u hier veel last van heeft.
  • Gevoeligheid van de huid voor UV-licht (zon, zonnebank, UV-lamp). Blootstelling aan zonlicht, zelfs voor korte perioden, kan huiduitslag, jeuk, roodheid en andere verkleuring van de huid of ernstige verbranding door de zon geven. Begint u net met dit medicijn? Blijf dan uit direct zonlicht, met name tussen 10.00 en 15.00 uur, draag beschermende kleding, waaronder hoed en zonnebril, smeer een zonnebrandmiddel op met een sun-block van minimaal factor 50, gebruik lippenbalsem met minstens factor 50, ga niet onder de zonnebank. Als u een ernstige reactie op de zon krijgt, staak dan meteen het gebruik en neem contact op met uw arts. U moet dan zo snel mogelijk overstappen op een ander medicijn.
  • Huiduitslag, galbulten en jeuk. Deze bijwerkingen verdwijnen weer als u stopt met dit middel. Als u hier veel last van heeft, overleg dan met uw arts. Huiduitslag kan door overgevoeligheid komen maar dat hoeft niet (zie Zeer zelden: overgevoeligheid).

Zeer zelden

  • Verwardheid, slaperigheid, hallucinaties, onrust, trillen, stuipen, dronkemansgang en problemen met verstaanbaar praten. Deze bijwerkingen komen vooral voor bij gebruik van hoge dosis of bij een verminderde nierwerking. Deze bijwerkingen gaan over als u stopt met het medicijn. Raadpleeg uw arts als u hier last van heeft. Als u al psychische klachten heeft: overleg met uw arts. Als u onder behandeling bent van een psychiater: meld in elk geval het gebruik van dit medicijn. Uw arts kan er dan op letten of uw psychische klachten toenemen.
  • Verminderde aanmaak witte bloedcellen en van bloedplaatjes. Hierdoor ontstaan een verminderde afweer tegen infecties en een verhoogde kans op bloedingen, zoals bloedneuzen. Raadpleeg dan uw arts.
  • Aandoening van de nieren. U merkt dat aan vaak kleine beetjes plassen, veel moeten drinken en plassen, bloed in de urine of pijn in de buik. Raadpleeg bij deze klachten direct uw arts.
  • Overgevoeligheid voor dit medicijn. Dit kunt u merken aan jeuk, huiduitslag of galbulten. In zeldzame gevallen ontstaat er benauwdheid, flauwvallen of zwelling in het gezicht, mond of keel. Waarschuw altijd een arts zodra u huiduitslag bemerkt. De arts kan bepalen of er sprake is van een allergie of dat de huiduitslag een normale bijwerking is. Ga bij ernstige verschijnselen direct naar een arts of Eerste-Hulpdienst. Blijkt u overgevoelig, dan mag u dit medicijn in de toekomst niet meer gebruiken. Geef daarom aan de apotheker door dat u overgevoelig bent voor dit medicijn. Het apotheekteam kan er dan op letten dat u dit medicijn niet opnieuw krijgt

Raadpleeg uw arts als u te veel last heeft van één van de bovengenoemde bijwerkingen of als u andere bijwerkingen ervaart waar u zich zorgen over maakt.

Uitleg frequenties

Regelmatig : bij meer dan 30 op de 100 mensen
Soms : bij 10 tot 30 op de 100 mensen
Zelden : bij 1 tot 10 op de 100 mensen
Zeer zelden : bij minder dan 1 op de 100 mensen

Heeft Valaciclovir (als Hydrochloride) wisselwerkingen met andere medicijnen?

Dit medicijn heeft wisselwerkingen met andere medicijnen. In de tekst hieronder staan alleen de werkzame stoffen van deze medicijnen, dus niet de merknamen. Of uw medicijn een van die werkzame stoffen bevat, kunt u nagaan in uw bijsluiter onder het kopje 'samenstelling'.

De medicijnen waarmee de belangrijkste wisselwerkingen optreden, zijn de volgende.

  • Het afweeronderdrukkend medicijn ciclosporine. De combinatie kan schadelijk zijn voor de nieren. Uw arts zal uw nierwerking extra controleren.
  • Sommige medicijnen tegen hiv. Vraag aan uw apotheker om welke medicijnen dit gaat.

Twijfelt u eraan of bovenstaande wisselwerking voor u van belang is? Neem dan contact op met uw apotheker of arts.

Als ik Valaciclovir (als Hydrochloride) gebruik, mag ik dan...

autorijden, alcohol drinken en alles eten?
Bij dit medicijn zijn hiervoor geen beperkingen.

Mag ik Valaciclovir (als Hydrochloride) gebruiken als ik zwanger ben of borstvoeding geef?

Zwangerschap
Over het gebruik van dit medicijn tijdens de zwangerschap is nog te weinig bekend. Meld het aan uw arts en apotheker zodra u zwanger bent, of binnenkort wilt worden. Als u zwanger bent of binnenkort wilt worden, kunt u namelijk beter aciclovir gebruiken. Met dit medicijn is meer ervaring bij gebruik tijdens zwangerschap. Meestal zal uw arts u (tijdelijk) laten overstappen op dit medicijn. Overleg met uw arts of u beter kunt overstappen op aciclovir.

Borstvoeding
U kunt dit medicijn veilig gebruiken als u borstvoeding geeft. Het medicijn komt in kleine hoeveelheden in de moedermelk terecht, maar is niet schadelijk voor het kind.

Wat moet ik doen als ik een dosis vergeten ben?

De vergeten dosis moet u alsnog zo snel mogelijk innemen.

  • Als u dit medicijn 1 keer per dag gebruikt: duurt het nog meer dan 8 uur voor u de volgende dosis normaal inneemt? Neem de vergeten dosis dan alsnog in. Duurt het nog minder dan 8 uur? Sla de vergeten dosis dan over. De vergeten dosis neemt u aan het eind van de kuur in. U verschuift dus het moment waarop u de kuur beëindigt. Maakt u wel de volledige kuur af!
  • Als u dit medicijn 2 keer per dag gebruikt: duurt het nog meer dan 4 uur voor u de volgende dosis normaal inneemt? Neem de vergeten dosis dan alsnog in. Duurt het nog minder dan 4 uur? Sla de vergeten dosis dan over. De vergeten dosis neemt u aan het eind van de kuur in. U verschuift dus het moment waarop u de kuur beëindigt. Maakt u wel de volledige kuur af!
  • Als u dit medicijn 3 of 4 keer per dag gebruikt: duurt het nog meer dan 2 uur voor u de volgende dosis normaal inneemt? Neem de vergeten dosis dan alsnog in. Duurt het nog minder dan 3 uur? Sla de vergeten dosis dan over. De vergeten dosis neemt u aan het eind van de kuur in. U verschuift dus het moment waarop u de kuur beëindigt. Maakt u wel de volledige kuur af!

Kan ik zomaar stoppen met Valaciclovir (als Hydrochloride)?

Maak de kuur af. Als u de kuur niet afmaakt, is het virus waarschijnlijk nog actief en heeft u veel kans dat de ziekteverschijnselen opnieuw opkomen. Als u allergische reacties of ernstige bijwerkingen krijgt, moet u wel stoppen met de kuur. Neem in dat geval direct contact op met uw arts.

Disclaimer

Deze tekst is opgesteld door het Geneesmiddel Informatie Centrum van de KNMP. Deze tekst is gebaseerd op de bijsluiter van het beschreven medicijn en op andere, wetenschappelijke bronnen. De officieel geregistreerde gegevens van dit medicijn bij het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen vindt u op: www.cbg-meb.nl . Hoewel bij het opstellen van de tekst uiterste zorgvuldigheid is betracht, is de KNMP niet aansprakelijk voor eventuele schade die zou kunnen voortvloeien uit enige onjuistheid in deze tekst.


Adviezen

  • kuur afmaken

Werkzame stof

  • valaciclovir

Hulpstoffen

  • cellulose, microkristallijn
  • povidon
  • magnesiumstearaat
  • hypromellose
  • indigokarmijn
  • titaandioxide
  • macrogol 400
  • polysorbaat soort onbekend

Vergoeding

  • wordt vergoed via zorgverzekering indien op recept
  • preferentiebeleid niet van toepassing
 
 
 
 
 
 
 

©2000-2024 eFarma B.V. Gevestigd in Nederland.