eFarma online apotheek 25 jaar (2000-2025)
 

Vancomycine Strides Capsule 250mg 20 st

 

Vancomycine is een antibioticum. Het doodt verschillende soorten bacteriën.

Verpakking: 20 St
EAN: 5031676001317
Eurocept International BV

Verpakking: 20 St

Bestelaantal:

20 st

Prijs: 

214,32

Vancomycine is een antibioticum. Het doodt verschillende soorten bacteriën.

EAN: 5031676001317
Eurocept International BV


Vancomycine (als Hydrochloride)

"vancomycine" als werkzame stof

Introductie Vancomycine (als Hydrochloride)

Vancomycine is een antibioticum. Het doodt verschillende soorten bacteriën.

Artsen schrijven het voor bij infecties met bacteriën, zoals longontsteking, een zeldzame vorm van diarree, hersenvliesontsteking, ontsteking van de binnenkant van het hart (endocarditis) en beenmergontsteking.

Handelsinformatie

Vancomycine is sinds 1955 internationaal op de markt. Het is op recept verkrijgbaar in capsules en infuusvloeistoffen onder de merknaam Vancocin CP en als het merkloze Vancomycine.

Hoe moet ik Vancomycine (als Hydrochloride) gebruiken?

Kijk voor de juiste dosering altijd op het etiket van de apotheek.

Hoe?

  • Capsules: innemen met een half glas water.
  • Infuus: uw arts of verpleegkundige zal het infuus aanbrengen in een ader. Het infuus duurt minstens 1 uur.

Wanneer?

  • Capsules: neem de capsules elke 6 uur. Dan werkt vancomycine het best.
  • Infuus: uw arts of verpleegkundige zal het infuus elke 6 tot 12 uur toedienen.
    Krijgt u het infuus uit voorzorg voor een operatie? Dan krijgt u het meestal 1 tot 2 uur voor de ingreep.

Hoelang?
De kuurduur hangt af van het soort infectie en de ernst van de infectie. De kuur kan variëren van enkele dagen tot enkele weken.

Als u de capsules gebruikt: houd er rekening mee dat dit een kuur is die u niet mag onderbreken en geheel moet afmaken. Ook al merkt u van de infectie al vóór afloop van de kuur niets meer, dit betekent nog niet dat alle bacteriën verdwenen zijn.

Op welke bijwerkingen moet ik letten?

Behalve het gewenste effect kan dit medicijn bijwerkingen geven. De bijwerkingen van het infuus komen vaker voor dan bij de capsules.

De belangrijkste bijwerkingen zijn de volgende.

Zelden

  • Bij het infuus: pijn rond de plaats van de naald, ontsteking van de ader op de plaats van het infuus. Meestal helpt het als het infuus langzamer wordt toegediend. Waarschuw uw arts als u merkt dat de plaats rood en gezwollen wordt en warm aanvoelt.
  • Bij het infuus: lage bloeddruk, neiging tot flauwvallen, rode huid van hoofd en bovenlichaam, pijnlijke nek-, borst- en rugspieren, rode vlekjes op de huid. Dit ontstaat als het infuus te snel wordt toegediend. Het verdwijnt vanzelf als het infuus langzamer loopt.
  • Ontstoken slijmvliezen van mond en mondhoeken, keelholte, vagina of anus. Het is meestal een candida-infectie (schimmel) van de slijmvliezen. Ook andere bacteriën kunnen infecties veroorzaken. Dat komt omdat het normale evenwicht tussen de verschillende soorten bacteriën en schimmels is verstoord. Raadpleeg uw arts als u last krijgt van wit beslag in uw mond of jeuk en witte vloed in de vagina of schaamlippen.
  • Huiduitslag, jeuk of galbulten. Dit kan wijzen op overgevoeligheid, maar dat hoeft niet (zie Zeer zelden: overgevoeligheid).
  • Benauwdheid, piepende ademhaling. Waarschuw dan uw arts.
  • Verminderde werking van de nieren. Zeer zelden ontsteking van de nieren. Waarschuw uw arts als u minder plast, pijn in uw zij heeft, misselijk bent en u zwak voelt.

Zeer zelden

  • Misselijkheid, als u dit medicijn in capsules gebruikt. U kunt eventueel de capsule met wat voedsel innemen, dan heeft u er minder last van.
  • Oorsuizen, doofheid. Raadpleeg uw arts als u last krijgt van oorsuizen en minder goed hoort. Overleg met uw arts als u al minder goed hoort voordat u begint met vancomycine.
  • Duizeligheid, blozen.
  • Overgevoeligheid voor dit medicijn. U merkt dit aan huiduitslag, galbulten, jeuk, koorts en koude rillingen. Raadpleeg dan uw arts.
    Ook kunt u benauwd of duizelig worden of u kunt flauwvallen. In zeer zeldzame gevallen kan een ernstige huidaandoening ontstaan met blaarvorming. De blaren ontstaan met name op de lippen en op de slijmvliezen van de mond en geslachtsdelen. Waarschuw in deze gevallen direct een arts, of ga naar de Eerste-hulpdienst.
    Als blijkt dat u overgevoelig bent voor vancomycine, mag u dit medicijn of erop lijkende antibiotica niet meer gebruiken. Geef dit aan de apotheker door. Het apotheekteam kan er dan op letten dat u dit medicijn of soortgelijke medicijnen niet opnieuw krijgt.
  • Minder witte bloedcellen en bloedplaatjes. Waarschuw uw arts bij koorts, keelpijn, blaren in de mond, of als u blauwe plekken of bloedneuzen krijgt.

Raadpleeg uw arts als u te veel last heeft van één van de bovengenoemde bijwerkingen of als u andere bijwerkingen ervaart waar u zich zorgen over maakt.

Uitleg frequenties

Regelmatig : bij meer dan 30 op de 100 mensen
Soms : bij 10 tot 30 op de 100 mensen
Zelden : bij 1 tot 10 op de 100 mensen
Zeer zelden : bij minder dan 1 op de 100 mensen

Heeft Vancomycine (als Hydrochloride) wisselwerkingen met andere medicijnen?

De medicijnen waarmee de belangrijkste wisselwerkingen optreden, zijn de volgende.

  • Buiktyfusvaccin-capsules. Vancomycine maakt het buiktyfusvaccin in de capsules onwerkzaam. Gebruik daarom beide middelen niet samen. Als tussen beide medicijnen minimaal 3 dagen zit, is er geen probleem.
    Wilt u capsules met buiktyfusvaccin gebruiken? Wacht dan minimaal 3 dagen na afloop van de kuur met vancomycine. Of vraag uw arts om een injectie tegen buiktyfus. De wisselwerking treedt dan niet op.
    Heeft u minder dan 3 dagen geleden capsules met buiktyfus-vaccin gebruikt en moet u nu starten met vancomycine? Neem dan contact op met uw arts.
  • De antistollingsmedicijnen acenocoumarol en fenprocoumon. Vancomycine kan de bloedstolling ontregelen. Vertel de trombosedienst dat u vancomycine gebruikt of heeft gebruikt.

Als ik Vancomycine (als Hydrochloride) gebruik, mag ik dan...

autorijden, alcohol drinken en alles eten?
Bij dit medicijn zijn hiervoor geen beperkingen.

Mag ik Vancomycine (als Hydrochloride) gebruiken als ik zwanger ben of borstvoeding geef?

Zwangerschap
Overleg met uw arts. U kunt dit medicijn beter NIET gebruiken als u zwanger bent of binnenkort wilt worden. Er zijn niet veel zwangere vrouwen die dit medicijn hebben gebruikt. Daarom is niet zeker wat de risico's van dit medicijn zijn voor zwangere vrouwen en hun kind. Misschien kunt u overstappen op een ander medicijn. Een medicijn waarvan bekend is dat het wel veilig is tijdens de zwangerschap.

Borstvoeding
Wilt u borstvoeding geven, overleg dan met uw arts. Dit medicijn komt in een kleine hoeveelheid in de moedermelk. Het is niet bekend of dit schadelijk voor de baby is. Maar de baby zal het maar heel weinig vanuit de maag en darmen opnemen, dus de kans op bijwerkingen bij de baby is klein. Als u vancomycine moet gebruiken, zal uw arts de baby extra controleren.

Wat moet ik doen als ik een dosis vergeten ben?

Capsules
Als u dit medicijn 3 tot 4 keer per dag gebruikt: neem de vergeten dosis zo snel mogelijk in. Duurt het minder dan 2 uur voor u de volgende dosis moet innemen? Sla dan de vergeten dosis over en hervat uw normale schema.
De vergeten dosis neemt u aan het eind van de kuur in. U verschuift dus het moment waarop u de kuur beëindigt.

Kan ik zomaar stoppen met Vancomycine (als Hydrochloride)?

Maak de kuur helemaal af. Als u de kuur afbreekt, is de bacterie waarschijnlijk nog niet volledig verdwenen en kunt u opnieuw klachten krijgen.

Als u allergische reacties of ernstige bijwerkingen krijgt, moet u wel stoppen. Neem in dat geval direct contact op met uw arts.

Disclaimer

Deze tekst is opgesteld door het Geneesmiddel Informatie Centrum van de KNMP. Deze tekst is gebaseerd op de bijsluiter van het beschreven medicijn en op andere, wetenschappelijke bronnen. De officieel geregistreerde gegevens van dit medicijn bij het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen vindt u op: www.cbg-meb.nl . Hoewel bij het opstellen van de tekst uiterste zorgvuldigheid is betracht, is de KNMP niet aansprakelijk voor eventuele schade die zou kunnen voortvloeien uit enige onjuistheid in deze tekst.


  • kuur afmaken

  • vancomycine

  • macrogol 6000
  • gelatine
  • ferrioxide, geel
  • ferrioxide, rood
  • titaandioxide
  • ferrioxide, zwart

VerzekeraarVergoeding
a.s.r. zorgNiet preferent
Aevitae (EUCARE)Niet preferent
De FrieslandNiet preferent
ENO ZorgverzekeraarNiet preferent
FBTONiet preferent
Ik kies zelf van a.s.r. (vh. Ditzo)Niet preferent
InterpolisNiet preferent
IZA-VNG (Gemeenten)Niet preferent
One Underwriting B.V. (Zilveren Kruis)Niet preferent
UMC ZorgverzekeringNiet preferent
UniveNiet preferent
VGZNiet preferent
ZekurNiet preferent
Zilveren Kruis / ZieZoNiet preferent
Zorg en ZekerheidNiet preferent

Preferente medicijnen worden vergoed.
Niet-preferente medicijnen worden niet vergoed.
(stand april 25)

[stand april 2025]


Wilt u meer weten? Stel uw vraag via het contactformulier. Binnen 1 tot 2 werkdagen ontvangt u van ons een antwoord.

 
 
 
 
 
 
 

©2000-2025 eFarma B.V. Gevestigd in Nederland.