de nieuwe apotheek
eFarma de nieuwe apotheek

Xylocaine 5% Zalf 50mg/g 35 g

Xylocaine 5% Zalf kan worden voorgeschreven bij aandoeningen van de huid en slijmvliezen waarbij een branderig gevoel, pijn of jeuk voorkomen, zoals bij aambeien en jeuk bij de anus. Lidocaïne maakt de huid gevoelloos.

Verpakking: 35 g
EAN: 8718438001101

direct leverbaar
 

Verpakking: 35 g

Bestelaantal:

35 g

Prijs: 

12,50

Xylocaine 5% Zalf kan worden voorgeschreven bij aandoeningen van de huid en slijmvliezen waarbij een branderig gevoel, pijn of jeuk voorkomen, zoals bij aambeien en jeuk bij de anus. Lidocaïne maakt de huid gevoelloos.

EAN: 8718438001101


Verzendkosten 4,95
Vanaf 29,- gratis
Tot 40% korting

Omschrijving

Ontdek de kracht van Xylocaine® 50 mg/g Zalf, een doeltreffende verdovende zalf verkrijgbaar bij de apotheek. Deze hydrofiele zalf is speciaal ontwikkeld om pijn en jeuk te verlichten met een directe verdovende werking, ideaal voor zowel volwassenen als kinderen van alle leeftijden. Geschikt voor de behandeling van huidaandoeningen en slijmvliezen waarbij een branderig gevoel, pijn of jeuk voorkomt, zoals bij aambeien en anale jeuk. Xylocaine Zalf bevat 50 mg lidocaine per gram en is ontworpen voor veilig gebruik, met duidelijke richtlijnen voor dosering en toepassing. Bewaar deze essentiële zalf in elke medicijnkast, altijd binnen handbereik voor snelle en effectieve verlichting van pijn en jeuk.

Gebruik:
Aanwijzingen van uw arts goed opvolgen.
Per keer mag bij een volwassene van 70 kg niet meer dan 10 gram zalf worden gebruikt (dit is iets minder dan 1/3 tube).
Per dag maximaal een halve tube.

Niet gebruiken bij
- U bent allergisch voor één van de stoffen in dit geneesmiddel. 
- U bent allergisch voor andere plaatselijk verdovende geneesmiddelen.


Medicijn-informatie

Xylocaine

"lidocaïne op de huid" als werkzame stof

Introductie Xylocaine

Lidocaïne maakt de huid gevoelloos.

Het wordt gebruikt bij pijn en jeuk, zoals jeuk bij wondjes en insectenbeten, pijn en branderigheid bij aambeien en anusscheurtjes, en bij zenuwpijn.

Handelsinformatie

Lidocaïne is sinds 1947 internationaal op de markt.

Lidocaïne is voor op de huid op recept verkrijgbaar in crème, gel, spray en pleisters en zonder recept in zalf. Het is verkrijgbaar onder de merknamen Xylocaïne en Versatis en als het merkloze Lidocaïne vaselinecrème FNA en Lidocaïnegel FNA.

Lidocaïne wordt ook op de huid gebruikt in combinatie met andere werkzame stoffen onder de merknamen Emla (zie de tekst lidocaïne met prilocaïne op de huid), Lidocaïne-levomenthol gel FNA en Theranal (zie de tekst lidocaïne, zinkoxide en bismut bij aambeien), TriAnal (met triamcinolonacetonide), als het merkloze Lidocaïne/Zinkoxide smeersel FNA en in combinatie met tetracaïne (zie de tekst lidocaïne met tetracaïne op de huid).

Hoe moet ik Xylocaine gebruiken?

Kijk voor de juiste dosering in de bijsluiter en ook altijd op het etiket van de apotheek.

Hoe?
Laat dit medicijn niet in uw oog komen. Wrijf niet in uw oog als u dit medicijn met een vinger hebt aangebracht. Gebruik bij voorkeur een vingercondoom, dit is een hoesje dat u over de vinger kunt aanbrengen. Het is verkrijgbaar in de apotheek. Komt het per ongeluk in het oog spoel dan goed met water om het medicijn te verwijderen en raadpleeg direct een arts.

  • Jeuk en pijn. Breng dit medicijn aan op de jeukende of pijnlijke plekken. Breng het alleen aan op een intacte huid, dus niet op open plekken en wondjes. Het remt namelijk de genezing van wondjes.
  • Aambeien en anaalscheurtjes. Maak de anus vooraf schoon, bij voorkeur met een watje olie, om het irriterende vocht te verwijderen. Smeer de crème of zalf dun op de huid rond en in de anus. U kunt hiervoor een hoesje voor over de vinger, een vingercondoom, gebruiken. Dit is verkrijgbaar in de apotheek. De tube is ook leverbaar met een canule (tuitje). U kunt de crème dan wat dieper in de anus brengen.
  • Zenuwpijn. Hiervoor kunt u zalf, crème, gel of een pleister gebruiken. Breng aan op een droge, onbeschadigde huid. De gel kunt u ook op de slijmvliezen aanbrengen. Laat de pleister niet langer dan 12 uur zitten en wacht daarna weer 12 uur voordat u een nieuwe pleister opplakt. Gebruik niet meer dan 3 pleisters tegelijk.

Wanneer?

  • Aambeien. Breng de crème of zalf 's ochtends en 's avonds aan en na elke ontlasting.
    Anusscheurtjes. Breng de crème of zalf 's ochtends en 's avonds aan en zo mogelijk voor elke ontlasting.

Hoe lang?

  • Jeuk en pijn. Heeft u dit medicijn langer dan 2 weken nodig? Raadpleeg dan uw arts.
  • Aambeien en anusscheurtjes. Heeft u na 4 weken nog klachten? Raadpleeg dan uw arts.
  • Zenuwpijn. Als het medicijn na 2 tot 4 weken nog geen effect heeft, is het waarschijnlijk niet zinvol ermee door te gaan. Spreek hierover met uw arts.

Op welke bijwerkingen moet ik letten?

Behalve het gewenste effect kan dit middel soms bijwerkingen geven.

De belangrijkste bijwerkingen zijn de volgende.

Soms

  • Huidirritatie. U merkt dit bijvoorbeeld aan roodheid. Als de lidocaïne is uitgewerkt, kunt u het merken aan meer jeuk of branderigheid. Raadpleeg uw arts als dit aanhoudt.

Zeer zelden

  • Overgevoeligheid voor dit medicijn of een van de bestanddelen van dit huidmiddel. Dit merkt u aan galbulten, zwelling, roodheid of jeuk. Raadpleeg dan uw arts. Blijkt u overgevoelig, geef dat dan aan de apotheker door. Het apotheekteam kan er dan op letten dat u het medicijn niet opnieuw krijgt.

Raadpleeg uw arts als u te veel last heeft van één van de bovengenoemde bijwerkingen of als u andere bijwerkingen ervaart waar u zich zorgen over maakt.

Uitleg frequenties

Regelmatig : bij meer dan 30 op de 100 mensen
Soms : bij 10 tot 30 op de 100 mensen
Zelden : bij 1 tot 10 op de 100 mensen
Zeer zelden : bij minder dan 1 op de 100 mensen

Heeft Xylocaine wisselwerkingen met andere medicijnen?

U kunt dit medicijn veilig gebruiken in combinatie met andere medicijnen.

Als ik Xylocaine gebruik, mag ik dan...

autorijden en alcohol drinken?
Bij dit medicijn zijn hiervoor geen beperkingen.

alles eten?
Bij dit medicijn zijn hiervoor geen beperkingen. Bij aambeien is het wel verstandig te zorgen voor vezelrijke voeding. Dit maakt de ontlasting zachter, zodat u minder hard hoeft te persen. Vezels zitten vooral in volkorenproducten, groenten en fruit.

Mag ik Xylocaine gebruiken als ik zwanger ben of borstvoeding geef?

Zwangerschap
U kunt dit medicijn veilig gebruiken. Het wordt al jarenlang gebruikt door zwangere vrouwen, zonder nadelige gevolgen voor het kind.

Borstvoeding
U kunt dit medicijn veilig gebruiken, behalve op de tepels. Lidocaïne kan de mond van de baby tijdelijk gevoelloos maken. Als u dit middel tegen pijnlijke tepels gebruikt, breng het dan direct na de voeding aan en was het voor de volgende voeding weer af, zodat de baby het niet in de mond krijgt.

Wat moet ik doen als ik een dosis vergeten ben?

Gebruik het medicijn weer als u het nodig heeft.

Kan ik zomaar stoppen met Xylocaine?

U kunt op elk moment in één keer met het gebruik stoppen.

Disclaimer

Deze tekst is opgesteld door het Geneesmiddel Informatie Centrum van de KNMP. Deze tekst is gebaseerd op de bijsluiter van het beschreven medicijn en op andere, wetenschappelijke bronnen. De officieel geregistreerde gegevens van dit medicijn bij het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen vindt u op: www.cbg-meb.nl . Hoewel bij het opstellen van de tekst uiterste zorgvuldigheid is betracht, is de KNMP niet aansprakelijk voor eventuele schade die zou kunnen voortvloeien uit enige onjuistheid in deze tekst.


Adviezen

  • bij kamertemperatuur bewaren (15-25 c)

Werkzame stof

  • lidocaine

Hulpstoffen

  • macrogol 3350
  • propyleenglycol
  • water, gezuiverd

Samenstelling

Het product bestaat uit een samenstelling van stoffen, waardoor het specifieke eigenschappen heeft qua effect, gebruik en houdbaarheid.

xylocaine 5% zalf bevat 50 mg van de werkzame stof lidocaine per gram.
hulpstoffen zijn: polyethyleenglycol, propyleenglycol en gezuiverd water.

 
©2000-2024 eFarma b.v.