de nieuwe apotheek
eFarma de nieuwe apotheek

Xyzal Tablet Filmomhuld 5mg 30 st

Levocetirizine is een anti-allergiemedicijn.Artsen schrijven het voor bij verschillende vormen van allergie, zoals hooikoorts, langdurig onstoken neusslijmvlies, ontstoken ogen door allergie, netelroos en jeuk.

Verpakking: 30 St
EAN: 5413787102006
Ucb Pharma BV

1-2 werkdagen
 

Verpakking: 30 St

Bestelaantal:

30 st

Prijs: 

13,98

Levocetirizine is een anti-allergiemedicijn.Artsen schrijven het voor bij verschillende vormen van allergie, zoals hooikoorts, langdurig onstoken neusslijmvlies, ontstoken ogen door allergie, netelroos en jeuk.

EAN: 5413787102006
Ucb Pharma BV


Medicijn-informatie

Xyzal

"levocetirizine" als werkzame stof

Introductie Xyzal

Levocetirizine is een anti-allergiemedicijn.

Artsen schrijven het voor bij verschillende vormen van allergie, zoals hooikoorts, langdurig onstoken neusslijmvlies, ontstoken ogen door allergie, netelroos en jeuk.

Handelsinformatie

Levocetirizine is sinds 2001 internationaal op de markt. Het is op recept verkrijgbaar in tabletten en drank onder de merknaam Xyzal en als het merkloze Levocetirizine.

Hoe moet ik Xyzal gebruiken?

Kijk voor de juiste dosering altijd op het etiket van de apotheek.

Hoe?

  • Tabletten: neem de tablet(ten) zonder te kauwen in met een half glas water.
  • Drank: u kunt de drank onverdund innemen. Spuit dan de hoeveelheid drank op een lepel en neem het zo in. Spoel de spuit schoon met water.
    U kunt de drank ook verdunnen in een glas water.

Wanneer?

  • Heeft u altijd last van allergie, neem het dan elke dag in.
  • Heeft u af en toe last, neem het dan alleen in als u een allergische reactie heeft, of een uur voor u een allergische reactie verwacht te krijgen. Bijvoorbeeld bij een bezoek aan iemand met een huisdier waar u allergisch voor bent.
  • Als u last heeft van bijwerkingen, zoals sufheid of slaperigheid, dan kunt u de tablet het beste 's avonds innemen.

Hoe lang?
Voor hooikoorts is enkele weken gebruik meestal voldoende. Bij een allergie het hele jaar door kunt u het gebruiken zolang u klachten heeft.
Mocht u na drie dagen gebruik geen verbetering merken, dan heeft u waarschijnlijk geen baat bij dit medicijn. Overleg dan met uw arts.

Op welke bijwerkingen moet ik letten?

Behalve het gewenste effect kan dit medicijn bijwerkingen geven.

De belangrijkste bijwerkingen zijn de volgende.

Zelden

  • Slaperigheid, sufheid en vermoeidheid. Deze bijwerkingen treden meestal in het begin van de behandeling op. Na een paar dagen heeft u hier minder last van. Als u hier last van heeft, kunt u dit medicijn het beste 's avonds innemen.
  • Hoofdpijn en duizeligheid.
  • Droge mond, keel of neus. Als u last heeft van een droge mond kunt u de aanmaak van speeksel stimuleren met (suikervrije) kauwgom of door te zuigen op ijsblokjes.
  • Als u het syndroom van Sjögren heeft, een aandoening waarbij de slijmvliezen van onder andere ogen en mond droger zijn dan normaal: u kunt meer klachten krijgen. Dit middel vermindert de aanmaak van traanvocht en speeksel. Neem contact op met uw arts als u meer last heeft van oogirritatie of een droge mond. Mogelijk is een ander medicijn geschikter voor u.

Zeer zelden

  • Maag-darmklachten, zoals misselijkheid, buikpijn en diarree.
  • Kriebelingen, jeuk of tintelingen op de huid.
  • Hartkloppingen, versnelde hartslag, kortademigheid. Raadpleeg uw arts als u hier last van heeft.
  • Opwinding, slapeloosheid, verwardheid, agressie, beven en trillen. Kinderen en ouderen hebben hier eerder last van.
  • Leveraandoeningen. U kunt dit merken aan een gevoelige, opgezwollen buik of een gele verkleuring van het oogwit of van de huid. Waarschuw bij deze klachten uw arts.
  • Vocht vasthouden (oedeem) en gewichtstoename. Raadpleeg uw arts als u hier last van heeft.
  • Overgevoeligheid voor dit medicijn. Dit kunt u merken aan huiduitslag of doordat de klacht niet overgaat of juist verergert. Raadpleeg dan uw arts.
    In zeldzame gevallen ontstaat er benauwdheid, flauwvallen, zwelling van het gezicht, lippen, mond, tong of keel. Raadpleeg bij deze verschijnselen direct een arts of ga naar de Eerste-Hulpdienst. U mag dit medicijn in de toekomst niet meer gebruiken. Geef aan de apotheker door dat u overgevoelig bent voor levocetirizine. Het apotheekteam kan er dan op letten dat u het medicijn niet opnieuw krijgt.
  • Moeilijk kunnen plassen. Dit is vooral van belang als u al moeite met plassen heeft door een vergrote prostaat. Neem contact op met uw arts als u dit merkt. Mogelijk is een ander medicijn geschikter voor u.

Raadpleeg uw arts als u te veel last heeft van één van de bovengenoemde bijwerkingen, of als u andere bijwerkingen ervaart waar u zich zorgen over maakt.

Moet u een allergietest ondergaan? De uitslag van de test is onbetrouwbaar als u ook dit anti-allergiemedicijn gebruikt. Stop daarom met dit medicijn minstens drie dagen voor u een allergietest heeft. Overleg hierover met uw arts.

Uitleg frequenties

Regelmatig : bij meer dan 30 op de 100 mensen
Soms : bij 10 tot 30 op de 100 mensen
Zelden : bij 1 tot 10 op de 100 mensen
Zeer zelden : bij minder dan 1 op de 100 mensen

Heeft Xyzal wisselwerkingen met andere medicijnen?

Er zijn van dit medicijn geen belangrijke wisselwerkingen met andere medicijnen bekend.

Als ik Xyzal gebruik, mag ik dan...

autorijden?
Meestal heeft dit medicijn geen effect op de rijvaardigheid. Maar het kan zijn dat u de eerste dagen dat u dit medicijn gebruikt, wat suf, slaperig, vermoeid of duizelig bent. Heeft u hier last van? Dan kunt beter niet autorijden. Na enkele dagen zijn deze bijwerkingen meestal weer over. Autorijden is dan geen probleem.

Voor meer algemene informatie kunt u het thema 'Medicijnen in het verkeer' lezen. In dit thema leest u bijvoorbeeld wat de wet zegt over medicijnen in het verkeer. Ook vindt u adviezen waarmee u rekening moet houden als u wel (weer) mag autorijden.

alcohol drinken?
Alcohol kan net als dit medicijn versuffend werken. Hierdoor kunnen uw coördinatie- en beoordelingsvermogen afnemen. Probeer het drinken van alcohol daarom eerst met mate uit.

alles eten?
Bij dit medicijn zijn hiervoor geen beperkingen.

Mag ik Xyzal gebruiken als ik zwanger ben of borstvoeding geef?

Probeer eerst uw allergische klachten te behandelen met medicijnen in de vorm van oogdruppels, neussprays of crème. Van deze medicijnen komt namelijk minder in uw bloed terecht dan van medicijnen die u via de mond inneemt. De kans is dan ook kleiner dat het medicijn via u bij de baby terechtkomt. Overleg met uw arts welk medicijn voor u mogelijk is.

Zijn oogdruppels, neussprays of crème voor u niet mogelijk of zijn de klachten zeer hevig? Dan kunt u hieronder het advies voor levocetirizine vinden.

Zwangerschap
Overleg met uw arts. U kunt dit medicijn beter NIET gebruiken als u zwanger bent of binnenkort wilt worden. Er zijn niet veel zwangere vrouwen die dit medicijn hebben gebruikt. Daarom is niet zeker of dit medicijn altijd veilig is voor zwangere vrouwen en hun kind.

  • Wilt u zwanger worden en krijgt u dit medicijn voor het eerst? Overleg dan met uw arts, voordat u met dit medicijn begint. Meestal kan de arts een ander medicijn voorschrijven, zoals bijvoorbeeld loratadine. Van dit medicijn is namelijk wel bekend dat het veilig is tijdens de zwangerschap.
  • Gebruikt u dit medicijn al en wilt u zwanger worden? Overleg dan eerst met uw arts voordat u zwanger wordt. Misschien kunt u tijdelijk met dit medicijn stoppen. Anders zult u meestal (tijdelijk) moeten overstappen op een ander medicijn, zoals bijvoorbeeld loratadine. Van dit medicijn is namelijk wel bekend dat het veilig is tijdens de zwangerschap.
  • Gebruikt u dit medicijn al en bent u zwanger geworden? Overleg dan meteen met uw arts. Samen kunt u bespreken wat het risico voor de baby is als u doorgaat met het medicijn. Of wat het risico voor u is als u met het medicijn stopt.

Borstvoeding
Wilt u borstvoeding geven, overleg dan met uw arts. U kunt dit medicijn beter NIET gebruiken als u borstvoeding geeft. Het is niet bekend of het in de moedermelk terechtkomt. Als het in moedermelk terechtkomt, kan het bijwerkingen bij het kind geven, zoals sufheid. Misschien kunt u tijdelijk met dit medicijn stoppen. Of misschien kunt u overstappen op een ander medicijn. Een medicijn waarvan wel bekend is dat u het veilig kunt gebruiken.

Wat moet ik doen als ik een dosis vergeten ben?

  • Als u dit medicijn 1 keer per dag gebruikt. Duurt het nog meer dan 8 uur voor u de volgende dosis normaal inneemt? Neem de vergeten dosis dan alsnog in. Duurt het nog minder dan 8 uur? Sla de vergeten dosis dan over.
  • Als u dit medicijn 2 keer per dag gebruikt: duurt het nog meer dan 4 uur voor u de volgende dosis normaal inneemt? Neem de vergeten dosis dan alsnog in. Duurt het nog minder dan 4 uur? Sla de vergeten dosis dan over.
  • Als u dit medicijn 4 keer per dag gebruikt: duurt het nog meer dan 1 uur voor u de volgende dosis normaal inneemt? Neem de vergeten dosis dan alsnog in. Duurt het nog minder dan 1 uur? Sla de vergeten dosis dan over.

Kan ik zomaar stoppen met Xyzal?

U kunt op elk moment in één keer met het gebruik van dit medicijn stoppen.

Disclaimer

Deze tekst is opgesteld door het Geneesmiddel Informatie Centrum van de KNMP. Deze tekst is gebaseerd op de bijsluiter van het beschreven medicijn en op andere, wetenschappelijke bronnen. De officieel geregistreerde gegevens van dit medicijn bij het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen vindt u op: www.cbg-meb.nl . Hoewel bij het opstellen van de tekst uiterste zorgvuldigheid is betracht, is de KNMP niet aansprakelijk voor eventuele schade die zou kunnen voortvloeien uit enige onjuistheid in deze tekst.


Werkzame stof

  • levocetirizine

Hulpstoffen

  • cellulose, microkristallijn
  • lactose 1-water
  • siliciumdioxide
  • magnesiumstearaat
  • hypromellose
  • titaandioxide
  • macrogol 400

Vergoeding

  • wordt vergoed via zorgverzekering indien op recept
  • preferentiebeleid niet van toepassing
 
 
 
 
 
 
 

©2000-2024 eFarma B.V. Gevestigd in Nederland.